U prvom tromesečju priliv kapitala skroman

Bez autora
May 20 2012

U prvom tromesečju 2012. zabeležen je skroman priliv kapitala u Srbiji, pa nije bio dovoljan da pokrije rastući deficit tekućeg računa. Priliv kapitala u Srbiju je ostvaren po osnovu ostalih i portfolio investicija, dok je po osnovu stranih direktnih investicija (SDI) zabeležen odliv.Neto odliv kapitala po osnovu SDI od 371,6 miliona evra odnosio se na oblast telekomunikacija - otkup akcija preduzeća “Telekoma Srbija” od stranog ulagača - 380 miliona i povlačenje dela kapitala drugog mobilnog operatera - 122,7 miliona.

U prvom tromesečju priliv kapitala skromanU prvom tromesečju 2012. zabeležen je skroman priliv kapitala u Srbiji, pa nije bio dovoljan da pokrije rastući deficit tekućeg računa, objavljeno je u majskom Izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o inflaciji.

Kako se u izveštaju navodi, priliv kapitala u Srbiju je ostvaren po osnovu ostalih i portfolio investicija, dok je po osnovu stranih direktnih investicija (SDI) zabeležen odliv. Neto odliv kapitala po osnovu SDI od 371,6 miliona evra odnosio se na oblast telekomunikacija - otkup akcija preduzeća “Telekoma Srbija” od stranog ulagača - 380 miliona i povlačenje dela kapitala drugog mobilnog operatera - 122,7 miliona.

U prvom tromesečju je ostvaren i manji priliv po osnovu ulaganja u preduzeća iz prerađivačke industrije, trgovine, građevinarstva, komunikacija, poslovanja nekretninama i finansijske delatnosti i osiguranja. Po obnavljanju aukcija državnih hartija od vrednosti, poboljšana percepcija rizika i potvrda agencije za bonitete “Standard&Poor's” kreditnog rejtinga za Srbiju, uticale su na rast ulaganja stranih investitora u odnosu na poslednji kvartal 2011.

U izveštaju se dalje navodi da je tako, i pored većeg dospeća državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima, u prvom kvartalu 2012. ostvaren neto priliv po osnovu portfolio investicija u iznosu od 75,8 miliona evra i manji je u poređenju sa istim periodom prošle godine kada je iznosio 519,9 miliona. Neto zaduženost po osnovu finansijskih kredita je smanjena tokom prvog kvartala.

Banke su, za razliku od poslednjeg kvartala 2011, u većoj meri vraćale kredite nego što su ih koristile, tako da je po tom osnovu ostvaren neto odliv od 149,7 miliona evra. Preduzeća su povećala svoje obaveze prema inokreditorima u neto iznosu od 126 miliona evra, pre svega zbog kredita koje je koristio “Telekom Srbija”, navodi se u izveštaju NBS.

Neto zaduženje države je povećano za 5,2 miliona evra, a priliv u iznosu od 97,2 miliona evra ostvaren je prvenstveno po osnovu korišćenja kredita Evropske investicione banke, dok je na ime izmirenja dospelih obaveza prema inokreditorima zabeležen odliv od 92 miliona.

I pored smanjenja neto zaduženosti, po osnovu ostalih investicija u prvom kvartalu je evidentiran priliv zbog privremenog povlačenja sredstava banaka s računa u inostranstvu. Time je, kako se dodaje, ispunjen zahtev da izloženost banke prema povezanom licu ne pređe pet odsto kapitala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik